Η σημασία της Βάσης Δεδομένων Ορολογίας στην μετάφραση

Ζητήστε Προσφορά

Συζητήστε το έργο σας με έναν ειδικό

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 20 files.
Υποστηριζόμενοι τύποι αρχείων: .pdf, .docx, .doc, .xlsx, .xls, .pptx, .ppt, .zip, .rar και εικόνες.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος κάθε αρχείου είναι 20MB.
Λονδίνο Παρίσι Αθήνα

Η δημιουργία μιας Βάσης Δεδομένων Ορολογίας πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο βήμα στη μεταφραστική διαδικασία. Κι αυτό διότι πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο που βοηθά στην παραγωγή μεταφράσεων υψηλής ποιότητας. Η συνεχής εξέλιξη της σημασίας των λέξεων, οι νεολογισμοί και η διεπιστημονικότητα των όρων εμπλουτίζουν συνεχώς τη γλώσσα του κάθε τομέα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας αποκαλύψουμε πόσο σημαντική είναι η δημιουργία μιας Βάσης Δεδομένων Ορολογίας στη διαδικασία της μετάφρασης.

Τι είναι η Βάση Δεδομένων Ορολογίας?

Μια Βάση Δεδομένων Ορολογίας είναι ένα ευρετήριο των μεταφράσεων της εταιρείας σας για συγκεκριμένες λέξεις, στη γλώσσα-πηγή και στην εκάστοτε γλώσσα-στόχο. Η Βάση Δεδομένων Ορολογίας περιέχει μια αντιπροσωπευτική λίστα σημαντικών όρων που αφορούν την εταιρεία ή τον κλάδο σας καθώς και ορισμούς, συντομογραφίες, λέξεις-κλειδιά για SEO και διάφορες φράσεις χρήσιμες στο μάρκετινγκ. Οι όροι είναι διαθέσιμοι στη γλώσσα πηγή και μεταφράζονται στη γλώσσα – στόχο.  

Ο σκοπός της Βάσης Δεδομένων Ορολογίας   

Η Βάση Δεδομένων Ορολογίας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθά τους μεταφραστές να χρησιμοποιούν τους κατάλληλους όρους, συγκεντρώνοντας μια λίστα τεκμηριωμένων αποδόσεων από κάθε κλάδο. Μια ορθή μετάφραση εξάλλου δεν απαιτεί μόνο άριστη γνώση της γλώσσας και σχολαστική εργασία από το μεταφραστή, αλλά και τη χρήση ακριβούς και κατάλληλης ορολογίας.  

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης Βάσεων Δεδομένων Ορολογίας 

Η Βάση Δεδομένων Ορολογίας σας επιτρέπει να: 

  1. Αυξήσετε την παραγωγικότητα: οι μεταφραστές δεν χρειάζεται να μεταφράσουν τους όρους που ήδη εμπεριέχονται σε αυτή
  2. Μειώσετε τους χρόνους παράδοσης: η μετάφραση των εγγράφων πραγματοποιείται ταχύτερα εφόσον οι αντίστοιχοι όροι στη γλώσσα-στόχο βρίσκονται στη Βάση Δεδομένων Ορολογίας
  3. Μειώσετε το κόστος: η ορολογία της Βάσης Δεδομένων ενσωματώνεται στη μεταφραστική σας μνήμη (βάση δεδομένων που περιέχει όλες τις μεταφράσεις σας). Αυτό σας βοηθά στο να μεταφράσετε τα μελλοντικά σας έγγραφα πιο γρήγορα και κατά συνέπεια να μειώσετε το κόστος
  4. Εξασφαλίσετε ομοιογένεια στην ορολογία: οι όροι μεταφράζονται πιστά στη γλώσσα-στόχο. Έτσι  επιτυγχάνεται η συνοχή μεταξύ διαφορετικών εγγράφων

Τα κριτήρια για τη δημιουργία μιας καλής Βάσης Δεδομένων Ορολογίας  

Η χρήση μιας Βάσης Δεδομένων Ορολογίας στη μεταφραστική διαδικασία συνιστάται ιδιαίτερα, αλλά πρέπει να είναι και αποτελεσματική. Ακολουθούν ορισμένα κριτήρια για τη δημιουργία μιας καλής Βάσης Δεδομένων Ορολογίας:  

  1. Πρέπει να ενημερώνεται τακτικά
  2. Πρέπει το αρχείο στο οποίο συντάσσεται να είναι σε μορφή Excel ή CSV
  3. Οι όροι πρέπει να ταξινομούνται με αλφαβητική σειρά
  4. Είναι σημαντικό να προτιμάται η καταγραφή λέξεων ή ομάδων λέξεων (το πολύ έως 5) παρά ολόκληρων προτάσεων

Στην Intertranslations, δημιουργούμε για εσάς μεταφραστικές μνήμες χάρη σε εξειδικευμένο λογισμικό  και προσφέρουμε ειδικές τιμές για μεταφράσεις υψηλής ποιότητας από τους ειδικούς μας. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε ανάγκη σας!

Εγγραφείτε στο newsletter μας και διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα μας!  

Δείτε το νέο white paper   
Ζητήστε Προσφορά
Scroll to Top